Home | Contact | Mijn account | RSS |

ALV / contactavond 23 oktober 2012 - genetische modificatie en glyfosaatverbod

Recent Frans onderzoek heeft aangetoond dat ratten gevoerd met genetisch gemodificeerde maïs of blootgesteld aan lage (toegestane!) doses van glyfosaat in hun drinkwater gedurende hun volledige levensduur (2 jaar), een veel hogere mortaliteit vertonen dan de ratten in de controlegroep . Het sterftecijfer was 2 tot 3 keer zo hoog als in de contrôlegroep.

Het onderzoek toont aan dat de huidige Europese regulering en toelating van genetisch gemodificeerde voedselgewassen en glyfosaat-herbiciden sterk onder de maat blijft. Voor de toelating van het onderzochte gewas NK603 zijn destijds slechts zeer kortdurende voedingsproeven (3 maanden) met volwassen ratten gebruikt. De EFSA slikte dat voor zoete koek. Het punt is dat defecten aan het DNA pas in hun volle omvang zichtbaar worden bij het aantreden van een nieuwe generatie en dat 3 maanden niet volstaan bij het aantonen van mankementen aan verteringsorganen en het immuunsysteem.

Het onderzoek past in een lijn van publicaties van de afgelopen jaren, die de gangbare opinie ondergraaft dat glyfosaat een relatief onschuldig herbicide is en dat genetisch gemodificeerde gewassen veilig voedsel opleveren.

Twijfel over de impact van het gebruik van glyfosaat (en de betrouwbaarheid van de toelatingsprocedures) heeft in 2011 geleid tot een motie van GL die vroeg om een verbod van glyfosaat in Nederland voor niet-commerciële toepassingen (motie Grashoff). De staatssecretaris heeft hier echter geen directe uitvoering aan gegeven, met de smoes dat de motie wel in het volgende Gewasbeschermingsplan verwerkt zou worden.
Het gebruik in de landbouw blijft ondertussen gewoon toegestaan. Veel boeren gebruiken het voor onkruidbestrijding op erf en bouwland, of gebruiken het voor het voortijdig laten afrijpen van het gewas (doodsproeien van het gewas).

Gezien het groeiende bewijs dat het gebruik van glyfosaat verre van veilig is voor voedsel, natuur en de mens, wil het NVLV graag bij de politiek pleiten voor een algemeen verbod op het gebruik van glyfosaat in Nederland. Daarnaast dient ook het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen voor veevoeders (of zelfs humane voeding) beter te worden onderzocht en indien noodzakelijk te worden verboden.

Omdat er mogelijk ook leden van het NVLV zijn die gebruik maken van glyfosaat herbiciden en/of afhankelijk zijn van veevoeders die gemodificeerde gewassen bevatten, willen we op deze avond eerst overleggen met de leden over ons voornemen met dit standpunt naar buiten te komen.

Extra achtergrondinformatie:

- Een (engelstalige) video over het Franse onderzoek van de CRIIGEN onderzoeksgroep van Prof. Séralini van de Universiteit van Caen is hier te bekijken. (Let op: bevat schokkende beelden van de ratten)

- De bedoeling van het CRIIGEN onderzoek was om te kijken naar de effecten van glyfosaat, het actieve bestanddeel uit Roundup, op de gezondheid van de consument (in dit geval ratten). Het bleek dat 0,1 ppm, part per million, of 0,1 gram glyfosaat per 1.000 kg mais voldoende is om het hormoonsysteem te ontregelen, 2 ppm resulteerde in vruchtbaarheidsproblemen. Ter referentie: de toegelaten glyfosaatbelasting in genetisch en niet genetisch gemodificeerde gewassen is 20 ppm, anders moet er teveel worden afgekeurd!

- Tot verbazing van de CRIIGEN groep bleek dat de genetische modificering van de gewassen ook een sterk nadelige uitwerking had op de gezondheid van de ratten. Deze effecten werden pas duidelijk na 4 tot 14 maanden eten van de gentech mais. Hiermee toonden ze aan dat de standaard 90 dagen voederproef (veel) te kort is. Dit is in lijn met wat onderzoeker Pusztai in 1999 al zei. Het heeft geen zin om genetisch gemodificeerde gewassen kortdurend te testen op reeds volwassen dieren, het is voor hen niet giftig genoeg. Pusztai deed onderzoek op net gespeende ratten, na 6 weken vertoonden die al grote ontwikkelingsstoornissen in hersenen, lever, ingewanden e.d.

- Direct na het bekend worden van de Franse onderzoeksresultaten is het onderzoek door de pro-gentech onderzoekers zwaar onder vuur genomen als zijnde niet wetenschappelijk e.d. De EFSA, de Europese controlerende instantie op gezondheidsaspecten en toelating van GMO’s, speelde hierin een dubieuze rol. Zie voor een uitgebreide analyse deze pagina (engelstalige website)

- Een goede neutrale bespreking van de onderzoeksresultaten en het daaropvolgende commentaar is hier te vinden (engelstalige website)

- Door het ruimhartige gebruik van glyfosaat in de Europese landbouw (zelfs zonder grootschalige verbouw van genetisch gemodificeerde gewassen), komt glyfosaat nu reeds onze voedselkring binnen. Een studie van eind 2011 bij inwoners van Berlijn die geen direct contact hadden met landbouw (juristen, kantoormedewerkers etc.), toonde glyfosaat niveau's in de urine aan tussen 0,5 en 2,0 nanogram / ml. Ter vergelijking: de maximale toegestane waarde in drinkwater is 0,1 nanogram /ml. Zie voor meer informatie dit artikel (engelstalig).

Zie verder ook ons uitgebreide dossier gentech en glyfosaat, elders op deze website.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring