Home | Contact | Mijn account | RSS |

Glyfosaat accumuleert in herbicide-resistente sojabonen over het groeiseizoen

5 mei 2014
Roundup Ready genetisch gemodificeerde sojabonen van Monsanto accumuleren excessieve hoeveelheden glyfosaat gedurende het groeiseizoen. Uit Noors onderzoek is gebleken dat deze sojabonen bij de oogst veel hogere waarden glyfosaat bevatten dan wat Monsanto zelf als extreem aanmerkt. De gemiddelden lagen op 3,3 en 5,7 mg/kg, respectievelijk voor glyfosaat en AMPA (een belangrijk afbraakproduct van glyfosaat). Ronduit cynisch in dit verband is het bericht dat Duitsland aan de EFSA blijft rapporteren dat glyfosaat veilig is.
Foto: verschillende soorten sojabonen, Wikipedia
Dit soort genetisch gemanipuleerde sojabonen wordt verwerkt tot plantaardige oliën, die in tal van levensmiddelen zitten. Ook wordt het schroot gevoerd aan koeien en varkens, die vervolgens als biefstuk of hamlapje op tafel belanden. Consumenten krijgen zo indirect en zonder het te weten deze gentech bonen via verschillende routes binnen.

Onderzoekers van onder meer het Noorse instituut voor Voedsel (NIFES) en het Noorse centrum voor bioveiligheid (GenØk) testten sojabonen van Monsanto die bestand zijn tegen het bijbehorende pesticide Roundup. Deze gentech sojabonen werden vergeleken met gangbare en biologische sojabonen. Dit onderzoek is gepubliceerd door Food Chemistry.

In alle 10 monsters van gentech sojabonen werd het schadelijke bestrijdingsmiddel glyfosaat aangetroffen. De waarden waren soms nog hoger dan wat Monsanto zelf als “extreem” aanmerkt.

De gentech sojabonen bevatten volgens dit onderzoek 11,9 ppm glyfosaat equivalenten (volgens FAO berekend als de som van de glyfosaat-concentratie en 1,5x de AMPA-concentratie), met een maximum van 20,1 ppm, terwijl Monsanto in 1999 aangaf dat de maximale hoeveelheid niet hoger dan 5,6 ppm zou kunnen zijn. Dat niveau werd door het bedrijf aangemerkt als “extreem”.

Overigens ligt de maximale waarde van de Amerikaanse Environmental Protection Agency op 20 ppm, net als in de Europese Unie. Daarnaast toont onderzoek aan, van bijvoorbeeld de Universiteit van Pittsburgh, dat een niveau van 3 ppm in het water al voor morfologische veranderingen aan kikkers zorgt.

Ook bleek dat gentech soja een lagere voedingswaarde heeft dan gangbare en biologische soja. De studie verwerpt daarom de opvatting dat gentech soja een gelijkwaardig alternatief is voor gangbare en biologische soja.

Sojabonen vormen een belangrijk onderdeel van voedingsproducten. Momenteel wordt op een kwart van alle landbouwgrond in de VS soja geteeld. Daarvan is 90% genetisch gemanipuleerd, 9% is gangbaar zonder gentech en 1% is biologisch. Naast de VS is Brazilië een grote producent van gentech soja.
<< (Lydia Heida)

Bron1: engineeringnet.be

Bron2:Food Chemistry
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring