Home | Contact | Mijn account | RSS |

Annet van Hoorn

Maatschappelijk projectontwikkelaar en freelance schrijver/redacteur

Actief als trekker bij leergang Noord-Holland, freelance schrijver en redacteur.

Adres: Ahorn projecten, Wethouder in 't Veldstraat 88, 1107 BK, Amsterdam
Mobiel: 06-25302315
E-mail: annet@ahorn.nl

Groen en Doen

Beste vrienden en collega’s, 24 september 2013

Het Ministerie van EL&I heeft wat geld uitgeloofd voor projecten die vrijwilligerswerk in oa stadslandbouw stimuleren, met name door opleiding –hieraan is namelijk veel behoefte.
Dat dit een sterke behoefte is ervaren wij dagelijks in ons project Groene Ruimte Maken. Met een team werken we eraan om buurtmoestuinen zo te ondersteunen dat ze niet alleen schorseneren en prei, maar ook meer veerkracht in de buurt opleveren. Een tijdlang waren we aan het zoeken naar het evenwicht tussen deze twee heel verschillende opbrengsten. Want hoe houd je de tuin goed bij, als je ook aandacht voor de mensen en de kansen in de buurt wilt hebben? En vooral wanneer de mensen zo weinig ervaring hebben met zaaien, wieden en oogsten.

Deze zoektocht hebben we ter gelegenheid van de uitdaging van EL&I een stukje verder gebracht. De Uitdaging is om op de site van Groen en Doen.nu een plan van € 25.000 aan te voeren waarmee vrijwilligers beter uitgerust zijn voor hun taak. Tenslotte treedt de overheid terug en mogen we als burgers steeds meer aan het onderhoud van groen en natuur gaan doen.

Het oefenterrein van onze uitdaging is een tuin in Slotervaart. Ons project ACTA Tuin wil een experiment zijn voor een voedselcooperatie in de stad. Niet zo één waar je een keer per maand een tas producten ophaalt die je samen elders inkoopt, maar uit een tuin die je zelf onderhoudt. Er komt geen tuinder aan te pas die de teelt aanstuurt en daarvoor door de leden wordt betaald – de leden sturen de productie zelf aan. In werkgroepen, ieder verantwoordelijk voor één stuk tuin of bos (want dat hebben we ook) of een stukje organisatie. Veel teveel werk voor drukke stedelingen? Het is crisis, er zijn veel mensen zonder werk, mensen die niet meer zoveel willen werken, mensen die met hun handen bezig willen zijn, mensen die iets anders willen, mensen die met pensioen zijn, mensen genoeg. Ze willen graag, alleen, ze zijn er niet op toegerust. Daarom kwam de uitdaging van het ministerie erg gelegen.

In ons plan beschrijven we een systeem van tien praktische tuinmodules over zowel voedselproductie als gemeenschapsvorming. Om te beginnen richten we de modules qua inhoud op de ontwikkeling van ACTA Tuin en de natuurlijke omstandigheden daar. Zodat we met de modules het bos productief kunnen maken en precies de andere kennis in ons team investeren die we nodig hebben. Later kunnen de modules worden aangepast voor zusterprojecten met (een beetje) andere kennisbehoeften. Mensen met weinig energie of tijd volgen één module naar keuze en doen de praktijkopdrachten in de tuin. Wie meer wil volgt ze alle tien. De modules worden later een cooperatieve onderneming op zichzelf.

Zo komen we de winter door, bij ACTA Tuin. En bouwen we aan een productieve voedselgemeenschap en Amsterdamse stadslandbouw in één. Natuurlijk op basis van ecologische en permacultuurprincipes. Wil je ons helpen door op ons te stemmen? Na het stemmen krijg je nog een mail om je stem te bevestigen. Hartelijk dank voor je tijd!

http://www.groenendoen.nu/projecten/1158/acta-tuin-model-voor-voedselcooperatie/

Met tuingroet,

Annet van Hoorn

ACTA Tuin in Amsterdam Slotervaart ligt rond een voormalig opleidingsgebouw voor tandartsen. Het gebouw stond jaren leeg, maar huisvest sinds een jaar 460 studenten en een broedplaats. De tuin is een idee van twee stadslandbouwpioniers. Een voedselcoöperatie met eigen verbouwde groenten, opgezet als zelforganisatie, dus zonder betaalde boer en zonder geld van groentenabonnementen. Toegang tot gezonde voeding uit de stad voor iedereen, buiten de geldeconomie om. De ingredienten zijn er: een groot stuk grond gratis voor 10 jaar in beheer, omgeven door jonge en creatieve mensen in een wijk met veel groen maar weinig wijkvoorzieningen en winkels. Begin dit jaar zijn we begonnen met een enthousiaste groep zeer uiteenlopende mensen een gedeelte van de tuin aan te leggen: studenten, kunstenaars, buurtbewoners en andere vrijwilligers uit de hele stad. We merkten al snel dat er onder de tuinteamleden een grote behoefte is aan kennis omtrent het produceren van ecologisch voedsel. Vanuit de organisatie van de tuin is er een behoefte aan opgeleide vrijwilligers en aan een werkstructuur waar iedere deelnemer een bepaalde rol heeft in de continuïteit van de tuin. Om in deze behoefte te voorzien hebben we een praktisch concept voor de opbouw van een voedselgemeenschap ontwikkeld dat we met deze prijsvraag vorm willen geven. Dit zelforganiserende concept biedt tuingroepleden een praktische opleiding aan, bestaande uit losse modules tegen een klein bedrag. Dit kan doordat iedere module praktijkopdrachten heeft die in de tuin kunnen worden vervuld. Leden die niet willen meedoen aan een opleiding dragen ook een bedrag bij, in het belang van de ontwikkeling van de tuin, en daarmee de voedselvoorziening. De modules gaan over zowel voedselproductie als gemeenschapsvorming en zijn aangepast aan de situatie van ACTA Tuin. Het opleidingsconcept met de modules biedt tevens een structuur voor de tuincoöperatie. Leden ontdekken door het volgen van een of meerdere modules een eigen rol en raken zeer betrokken bij de tuin. Hiermee kan met succes een voedselcoöperatie worden neergezet – een empowerend en superduurzaam model van voedselvoorziening. Het opleidingsconcept kan ook worden gebruikt door andere stadslandbouwprojecten. Behalve voor het ontwikkelen van de toegepaste kennismodules is geld nodig om de tuin uit te breiden, en een grotere en hechte groep te creëren, oa door het opzetten van een keuken.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring