Home | Contact | Mijn account | RSS |

Wat is voedzaam voedsel

Voedzaam (=volwaardig) voedsel bevat naast macronutriënten ook micronutriënten.
  • Macronutriënten vormen de 3 hoofdgroepen: eiwitten, koolhydraten en vetten.
  • Onder micronutriënten vallen anti-oxidanten, enzymen, vitaminen, pre-biotica, afweerstoffen etc.
    • Die micronutriënten kunnen nog aangevuld worden met hormonen. Daarvoor zorgen bacteriën in de darmen (bij afwezigheid van bestrijdingsmiddelen).
    • Micronutriënten komen in ons voedsel in veel kleinere hoeveelheden voor dan de macronutriënten, maar ze zijn doorslaggevend voor de benutting van ons voedsel en bepalen dus ook hoeveel we moeten eten voor we verzadigd zijn.
    • Ze ondersteunen en sturen de vertering die beslissend is voor onze lichamelijke en geestelijke gezondheid, zolang bestrijdingsmiddelen onze darmen niet aantasten.
    • Ook diergezondheid is afhankelijk van voldoende micronutriënten! Ze beïnvloeden de kwaliteit van het dierlijk voedsel dat wij zelf eten en dragen op die manier bij aan de som van de micronutriënten die wij in zijn totaliteit binnenkrijgen.
Het volwaardige voedsel dat wij voor onze gezondheid zo nodig hebben, is in commercieel Nederland helaas meer uitzondering dan regel geworden. Fast food is daarvoor in de plaats gekomen en vormt nu feitelijk de standaard.

Fast food is voor ons een verzamelnaam geworden voor alle voedsel dat veel te weinig micro-nutriënten bevat, maar steeds meer (resten van) bestrijdingsmiddelen. Bovendien wordt er fabrieksmatig nog van alles aan toegevoegd of gedokterd, voordat wij dit vulmiddel als mooi verpakt voedsel door de voedingsindustrie krijgen voorgeschoteld. Denk daarbij bv. aan zoetstoffen, smaakmakers, zout, kleurstoffen, emulgatoren en stabilisatoren. Ten slotte vinden we in fast food naast de industriële toevoegingen ook nog verkeerde verhoudingen tussen de verschillende macronutriënten (te veel eiwitten en vetten).

Ook de interne verhoudingen tussen de vetzuren Omega-3, -6 en -9 zijn in fast food verre van ideaal: de verhouding tussen Omega-6 en -3 is vaak al opgelopen naar 10 i.p.v. de 1 die gewenst is. Zonder de goede verhoudingen, en zonder de ondersteuning van de micronutriënten, kunnen macronutriënten door het lichaam niet voldoende benut worden. Ze veranderen van bouwstoffen in ballaststoffen en dan gebeuren er 2 dingen:
  1. we krijgen honger, gaan extra eten maar krijgen alleen extra macronutriënten binnen.
  2. Ons immuunsysteem raakt geäctiveerd door de ballaststoffen en vraagt om extra energie voor de bestrijding maar er treedt geen verzadiging op.
Er ontstaat dus een vicieuze cirkel met meer honger en meer eten, en het netto resultaat onder de streep bestaat uit overtollige calorieën, obesitas en diabetes.

Wanneer fast food inderdaad ook bestrijdingsmiddelen bevat is de feestvreugde compleet, want dan krijgen we te maken met lekkende darmen, (auto)immuunziekten en een waaier aan chronische ziekten waarvan een neuro-degeneratieve aandoening als Parkinson's disease een bekend voorbeeld is. Over kanker als eindstation hoeven we het dan verder niet meer te hebben. In plaats daarvan kunnen we beter weer volwaardig voedsel gaan produceren dat door de natuur is gevormd, zodat we onze gezondheid terug kunnen pakken!

De boodschap is eigenlijk heel simpel: De BV Nederland moet serieus preventieve maatregelen gaan treffen om chaos door chronische ziekten te voorkomen. De landbouw moet tijdig worden ingezet voor een betere gezondheid, in plaats van voor bulkproductie. Fast food moet worden uitgefaseerd omdat het niets meer is dan een vulmiddel met veel kwalijke eigenschappen dat voor onze gezondheid een tikkende tijdbom vormt. We moeten terugkeren naar voedsel dat echt voedt, en dat is afkomstig van een gezonde bodem met veel bodemleven! Het is voedsel dat ook onze grootouders nog als voedsel zouden herkennen en dat ze vaak zelf, in eigen moestuin verbouwden. We moeten dus ook terug naar de keuken om zelf ons voedsel te bereiden, en niet meer blind vertrouwen op wat de voedselindustrie buiten de deur nog allemaal in ons eten stopt.
Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring