Home | Contact | Mijn account | RSS |

Vandana Shiva doorziet de agenda van 'filantropen' B. Gates + M. Zuckerberg

6 januari 2020
In een interview eind december 2019 op France24 schopt Vandana Shiva flink tegen een aantal schenen. Aanleiding was haar nieuwe boek met de verkorte titel ´Oneness against the 1%´. Hierin rekent ze af met miljardairs als Gates en Zuckerberg die een digitale dictatuur willen opleggen aan de landbouw in een poging die te monopoliseren.

Shiva blijkt opgeleid te zijn om ingenieur te worden in de kernenergiesector. Er kwam een ommekeer in haar denken nadat haar zuster, een arts, haar wees op de gevaren van kernenergie, en door haar kennismaking met de inheemse vrouwen van de Chipko-beweging in de Himalaya die vechten voor het behoud van de bossen daar. Shiva werd activiste voor ecologie en biodiversiteit en ondersteunt boeren die zelf zaden vermeerderen, bewaren en ruilen. ¨De natuur is de basis voor de economie en iedereen heeft kennis en dat moet worden gerespecteerd,¨ aldus Shiva.

Ondanks dat interviewer Marc Perelman tijdens het gesprek geen zweem van twijfel toonde over de filantropische bedoelingen van Bill Gates en Mark Zuckerberg en zijn bedenkingen had bij de kritische argumentatie van Vandana Shiva ('het lijkt op een samenzweringstheorie'), liet de Indiase activiste zich niet uit het veld slaan.

Om de rol van grote bedrijven in de landbouw te schetsen, belichtte ze eerst hoe dat ging met Monsanto (ingelijfd door Bayer). Het moederbedrijf heeft zijn wortels in Hitler-Duitsland waar giffen zoals Zyklon-B werden geproduceerd om mensen te doden. Onder het mom van plantenziektes en insectenvraat bestrijden werd de productie van giffen na de oorlog door dezelfde bedrijven voortgezet. Een vergelijkbaar verhaal gaat op voor de productie van kunstmest, in plaats van explosieven. ¨Dezelfde bedrijven en dezelfde procedures. Andere retoriek, maar dezelfde doelen: het fabriceren van een dodelijk product met winstoogmerk.¨

In een eerder boek beschreef Shiva de invasie van Monsanto in India (Punjab) waar onder het vaandel van de Groene Revolutie boeren werd voorgehouden dat hun inkomsten zouden toenemen door het gebruik van genetisch gemanipuleerde gewassen en de bijbehorende gifstoffen (en kunstmest). Dat leverde echter een resistente bullworm op, de verdwijning van bestuivende insecten, uitgeputte bodems, verontreinigd grondwater, boeren met schulden en een verhoogd zelfmoordpercentage.

Het antwoord van de activisten was: zelf zaden bewaren, herintroduceren van biologische katoenzaden en (her-)introduceren van handspinnen en -weven. Daardoor groeiden de dorpseconomieën met een factor 10, ¨want de welvaart blijft nu in de dorpen in plaats van dat het daaruit wegvloeit¨. Recent is volgens Shiva aangetoond dat het zelf zaden bewaren en herintroduceren Monsanto 11 miljoen dollar aan winst heeft gekost.

Lees verder over de rol van Bill Gates als een moderne versie van de kolonisator Columbus en van Mark Zuckerberg als digitale dictator in de landbouw, op konfrontatie.nl.

Artikel door Taco van Dommels

Winkelwagen
0 artikelen | € 0,00
»
Zoeken
»
Mijn account
»
Filter Welkom Vereniging Missie en doelstellingen Lidmaatschap Bestuur Privacyverklaring Wie Wat Waar Agenda en Nieuws Archief 2022 Archief 2021 Archief 2020 Archief 2019 Archief 2018 Archief 2017 Archief 2016 Archief 2015 Archief 2014 Archief 2013 Archief 2012 Onderwerpen Gezonde bodems Bemesting? Bodemleven Glyfosaat Vitaal water Vitale gewassen, voeding en gezondheid Kringlopen in land-en tuinbouw Boer-Burger en Ecoregio's Dierenwelzijn Nieuwe wetenschap en spiritualiteit Koolstofproblematiek Energievoorziening Biodiversiteit Gentechgewassen HR-gewassen Bt-gewassen Activiteiten Themadagen Eerdere themadagen Workshops en Symposia VoedselAnders-conferentie 2014 Symposium met Cordaid "Welke kennis delen wij?" 28 mei 2013 Lezingen Don Huber oktober 2011 Conferentie Acres USA december 2010 Ledenvergaderingen Nieuwsbulletin Publicaties NVLV Heel de Wereld Levenskracht uit de oceaan Bodemgezondheid QA Jaarboek 2012 Projecten Gezondheid Fast food Een glijdende schaal Detox Uitdagingen Sponsoring